Aino & Miihkali ja Afrotysonia kiertueella kesällä 2019

Aino & Miihkali -duon 16.8. julkaistavaa debyyttialbumia juhlistetaan kiertueella elo-syyskuussa. Osalla keikoista pääsee kuulemaan samana iltana myös afropoptrio Afrotysoniaa. 

Kiertueen keikat:

13.8. Lavka, Loviisa

14.8. Riihi-iltamat, Jyväskylä

18.8. Koivuniemi, Rääkkylä

22.8. Art goes Kapakka, BierBier, Helsinki

23.8. Telakka, Tampere /w Afrotysonia

31.8. Ägräs Distillery, Fiskars /w Afrotysonia

5.9. Tenho, Helsinki /w Afrotysonia

6.9. Ravintola Kairo, Kotka /w Afrotysonia

7.9. Circus Lounge, Turku /w Afrotysonia

 

Aino & Miihkali -debyyttialbumilla yhdistyvät skandinaaviset soundit ja vaikutteet mm. länsiafrikkalaisesta rytmiikasta. Kanteleensoittaja Aino Ruotasen uniikki soittotyyli ja Miihkali Jaatisen taiturimainen kitarismi vievät mukanaan mielikuvitukselliseen maailmaan, jossa kielet helisevät eikä rytmeissä säästellä. Kanteleella loopatut rytmiset kudokset toimivat tämän kahden muusikon orkesterin “biitteinä”, ja niiden päälle rakentuvat laulut ja improvisaatiot värittävät rytmiraamit tarkasti ja välillä rohkeasti viivojen yli sutien.

Duon jäsenet ovat vuosien varrella olleet mukana monenlaisissa musiikillisissa seikkailuissa, mm. yhtyeissä Uniruukki, Afrotysonia, Paleface & Huolestuneet kansalaiset ja Hullut Hattuset. Ensimmäiset Aino & Miihkali -duolla soitetut keikat olivat keväällä 2017 Tanskassa. 

– Olin viettänyt suurimman osan syksystä 2016 Ghanassa, rumpuja soittaen ja tanssien, mistä tarttui paljon tämän ohjelmiston rytmiikkaan. Sävellystyö lähti käyntiin keväällä 2017, maisteriopintojeni loppusuoralla, ja tuona keväänä myös keikkailimme ensimmäisiä kertoja yhdessä omia kappaleita esittäen, Aino kertoo yhtyeen alkuvaiheista.

Levyn kappaleet ovat pääosin Ruotasen käsialaa ja sovitukset duon yhdessä hiomia. Aiheita biiseihin on löytynyt esimerkiksi pitkistä pyöräilyistä Århusissa, Headspace-applikaatiokokeilusta, sekä iPhonen “Siri”-tekoälystä. Mukana on myös sovitus ruotsinkielisestä kansansävelmästä ja sävellys suomenkieliseen runoon. 

– Sävelsin Eino Leinon runon “Tähtitarha”. Luonnostelin sen Ghanasta mukana tuomallani kamelen ngonilla, joka on hieman koraa muistuttava soitin. Istuin Rääkkylässä uunin kyljessä tammikuussa, ja näppäilin sillä polskaa. Mukana levyllä on myös maisema keväisestä Joensuun Ilosaaresta, sekä syksyisestä Töölöstä ilotulituksien alkaessa, Aino muistelee.

– Palattuamme Tanskasta Suomeen syksyllä 2018 sovitimme ohjelmistoa tavoitteellisemmin duollemme ja yhteissoitto kehittyi vauhdikkaasti varsinkin kesän 2018 ”Outside the Box”  –kiertueen aikana, Miihkali jatkaa. 

Suomessa kiertämisen lisäksi yhtyeen jäsenet ovat kiertäneet maailmaa ahkerasti. Tanskan ja Ghanan lisäksi Aino on esiintynyt viime vuosina mm. Japanissa, Kirgisiassa, Senegalissa ja Norjassa. Miihkali taas opiskeli aikanaan USA:ssa, Berklee College of Musicissa, todellisessa musiikkikulttuurien sulatusuunissa. Aino & Miihkali -levyllä Miihkalin soitossa voi kuulla kaikuja jazzista, bluesista ja jopa bluegrass-banjosta.

– Hurahdin banjoon reilu kymmenen vuotta sitten, ja se pisti lopulta myös kitaransoittotapani uusiksi. Aloin soveltaa banjotekniikoita myös kitaralle ja sekoitella niitä mm. jazzikkaisiin väreihin, Miihkali muistelee. – Aino & Miihkali -materiaali on tyylillisesti niin omanlaistaan, että pyrin lähestymään sitä sen omilla ehdoilla, jotta erilaiset vaikutteet sulautuisivat kokonaisuuteen mahdollisimman orgaanisesti. Uuden musiikin luomiseen kuuluu kokeellisuus, ja se kuuluu myös tällä levyllä. Prosessia jouduttaakseni loin itselleni uuden muusikkopersoonan, ja lähestyin musiikkia miettien, minkälainen olisi soittaja, joka olisi kasvanut tällaisen musiikin parissa.

Afrotysonian musiikissa yhdistyvät kanteleen pehmeä sointi ja länsiafrikkalaiset tanssittavat rytmit sielukkaaseen lauluun. Mukaansa tempaavat soolot, vahvat tulkinnat ja groovaavat bassolinjat saavat yleisön sekä liikkumaan että liikuttumaan. Vuonna 2017 julkaistu ensilevy sai positiivisen vastaanoton lehdistössä ja on soinut jo sadoilla radiokanavilla ympäri maailmaa. Yhtye on keikkaillut tasaisesti Suomessa vuodesta 2015 ja käynyt kahdella pitkällä kiertueella Senegalissa. Jouluna 2019 Afrotysonia suuntaa jälleen kohti Senegalia kiertueen merkeissä. Kokoonpanoon kuuluvat Sonja Korkman, laulu, Aino Ruotanen, kantele ja taustalaulu ja Macoumba Ndiaye, lyömäsoittimet ja taustalaulu.